Nieuwe voetbalregels

07-11-2011 12:55

 

Afgelopen zaterdag leerde ik weer wat nieuws: buitenspel is buitenspel niet meer. De Nijmegen Eendracht Combinatie scoorde in de Kuip na 6 minuten voetbal. Een kanttekening, de speler in kwestie (in dit geval Nick van der Velden) stond 1,60 meter (!!!!) buitenspel. Eén meter zestig, dat is net zo veel als dat zangeres Pink of actrice Nathalie Portman lang is. Eén meter zestig, dat is .6 meters x 3. 281= 5.2496, of ongeveer 5.25 feet. De Body-Solid halterstang 160 centimeter RB64 is een onmisbare toevoeging aan elke gym, nu voor maar €29.69. Eén meter zestig, dat is de hoogte van het kastje Albert bij de IKEA. En dat ziet een  man met een vlag niet.

De grensrechter, of assistent-scheidsrechter zoals je ze tegenwoordig moet noemen, in kwestie vlagde niet. Scheidsrechter gaf uitleg en zei dat deze vlaggenist vertelde dat hij niet wist waar hij met zijn gedachten op dat moment was. Dat vind ik toch best wel knap. In deze situatie (een vrije trap zo'n dertig meter van het doel) hoefde deze man met vlag alleen op te letten of er mensen buitenspel zouden staan, en dat vertikte deze man te doen. 

Voorzitter van de FIFA, de heer Sepp Blatter, vind dat er geen technische hulpmiddelen nodig zijn in het huidige moderne profvoetbal. Zijn uitleg: "scheidsrechters zijn mensen en mogen dus ook fouten maken.' Dus ook als deze fouten doelpunten, punten, kampioenschappen en zelfs miljoenen kunnen kosten. Maar de oude, conservatieve Blatter weigert de regels aan te passen, naar mijn inziens omdat de wedstrijden dan niet meer omgekocht kunnen worden. Want ja, Blatter heeft een naam wat betreft omkoping, denk maar aan de benoemingen van Rusland Qatar als gastheren van het Wereldkampioensschap Voetbal in 2018 en 2022. Vaak genoeg gebeurde er controversiële dingen onder het bewind van Blatter, maar nog steeds is hij aan de macht. En zolang hij daar zit, zullen er geen technische hulpmiddelen komen.

Maar het kan zo simpel zijn. Zet bij elke wedstrijd een extra man neer, bij de Champions League staan er inmiddels als een stuk of zes,  en geef deze beste man een tv-scherm. Elk team krijgt per helft twee keer de mogelijkheid om een beslissing van de scheidsrechter aan te vechten. Het kan zelfs zo zijn dat de scheidsrechter vraagt aan deze tv-scheidsrechter of hij een juiste beslissing heeft genomen (kijk maar naar het rugby of hockey waar dit ook gebeurt). Simpel, effectief en niemand die tegen de beslissingen protesteert.

Afgelopen weekend waren er in de Eredivisie zeker vijf gevallen die met behulp van een videoscheidsrechter of videobeelden goed beoordeeld hadden kunnen worden. De techniek is er om situaties als deze juist in te schatten waardoor een wedstrijd eerlijk verloopt. Dat scheelt mij een hoop frustratie en de sport een eerlijk en leuker verloop. Maar aan de andere kant, dan heeft Sjaak van Gelder niets meer om over te discussiëren op zondagavond. Studio Voetbal (of Studio 020) blijft wordt dan een nog saaier, meer op de hoofdstad van dit kleine kikkerlandje gericht programma. Of je daar nu zo blij van wordt?