Kasabian - Velociraptor!

04-11-2011 19:54

Het inmiddels vierde album van Kasabian is al een tijdje uit. Maar het heeft de eer om als eerste te worden besproken op deze website. Velociraptor! heet het, en een Velociraptor was een leesetende dinosauriër. Het album kwam uit op 16 september en inmiddels zijn er drie singles uitgebracht: "Switchblade Smiles", "Days are Forgotten" en "Re-Wired". De band, en met name frontman Tom Meighan, pretendeert dat Kasabian de beste band ter wereld is. Terecht? Naar mijn mening wel!

Als je het album afspeelt begint het gelijk met een lekker nummer: "Let's Roll Just Like We Used To". Een sterke opening met een goed gevolg in de vorm van "Days are Forgotten". Lekkere nummers die naarmate je ze vaker luistert nog beter worden, de nummers wisselen elkaar goed af en elk nummer lijkt raak te zijn. Persoonlijk vind ik "La Fee Verte" een minder nummer, maar daarna komen alleen maar sterkere en betere nummers.  "I Hear Voices" en "Re-Wired" zijn absoluut knallers gevolgd door een lekker lounge-achtig nummer "Man Of Simple Pleasures", maar "Switchblade Smiles" is toch de klapper van het album. Dit nummer gaat het tijdens live concerten en festivals uitstekend doen en past daarmee prima in het rijtje "L.S.F.", "Fire" en "Shoot The Runner". Een ingetogen eind in de vorm van "Neon Noon" laat zien dat Sergio Pizzorno een uitstekende schrijver is. Velociraptor! heeft weinig minpunten en draait ongelofelijk lekker weg!

Kasabian is op de goede weg om een van de beste band van de wereld te worden. In Nederland mogen zij dan nog niet zo bekend zijn, maar in Engeland spelen ze op de grootste Festivals op de grootste podia. En ik denk (en hoop) dat Kasabian over een paar jaar die zelfde status ook in Nederland heeft bereikt. Net als het vorige album, "West Rider Pauper Lunatic Asylum", is ook Velociraptor! een sterk album. Misschien niet zo sterk als het vorige, maar het komt zeker in de buurt.

(9)